SCHRIKKELBERG

Site: Een vergeten bouwperceel gelegen langsheen een zeer drukke steenweg die de verbinding vormt tussen de autosnelweg, de dorpskern en het Brabantse binnenland.

Opdracht: Realiseren van vier verkoopbare appartementen voorzien van alle comfort evenals een dubbele garage en bijhorende kelderruimte.

Concept: Het gebouw wordt visueel en akoestisch zo ver als mogelijk achteruit t.o.v. de steenweg ingeplant. In de voor- en achtertuin worden alle bomen maximaal bewaard en gebruikt als visueel en akoestisch scherm. De toegang tot het gebouw gebeurt d.m.v. een dicht begroeide dreefweg. De toegangsweg en parkeerruimte wordt uitgevoerd in klinkers waarin de diverse functies in graniettegels worden uitgetekend.

De inkom en de diverse garages en kelders worden gerealiseerd in de helling van het bouwperceel. De lift wordt centraal geplaatst en is toegankelijk langs voor- en achterzijde.

Op het tuinniveau worden twee gelijkvloerse appartementen (met twee kamers) met eigen tuin en terras en met zicht op de achter gelegen boomgaard voorzien. Aan de voorzijde wordt aansluitend op de bad- en slaapkamer een groot blauw beglaasd terras voorzien.

Op de bovengelegen verdieping worden twee duplex-appartementen (met drie kamers) voorzien met twee slaapkamers en badkamer gelegen in de gebogen dakvorm. De leefruimte en keuken zijn

Technology

Teneinde een maximaal akoestisch comfort te realiseren wordt gekozen voor een zware massieve constructie in gevel-steen met zware dubbelwandige binnenmuren en predallen voor-zien van zwevende vloeren. Dit geheel wordt afge-dekt met een lichte gebogen dakconstructie in hout en zink.

Vormgeving

Gezien de zeer groene omgeving en het bijhorende risico op (groene) bevuiling wordt gekozen voor een donkere gevelsteen, elegante betonnen terrassen en luifels en dit in contrast met licht gekleurde granieten, metalen en beglaasde elementen voorzien van transparante roosters en gekleurde glazen borstweringen.

Oppervlakte: 850 m²

Toezichthoudende autoriteit: Orde van Architecten - Provinciale Raad Vlaams-Brabant
Gedragscode: Reglement van 16 december 1983 van beroepsplichten