GEMEENTELIJKE BIBLIOTHEEK EN VERGADERZALEN STERREBEEK.

Bouwheer : Gemeentebestuur van Zaventem.

Opdracht : Ontwerpen van een nieuwe Gemeentelijke Openbare Bibliotheek evenals een aantal Vergaderzalen.

Concept : Langsheen de straat werd een volledig glazen gevel ontworpen teneinde het politieke idee "een glazen huis ..." vormelijk gestalte te geven. Achter deze glazen wand werd de inkom- en traphal geplaatst teneinde de "beweging" in het gebouw zichtbaar te maken en de toegangsdrempel tot dit cultuurcentrum optimaal te beperken. De bibliotheek werd geplaatst op de gelijkvloerse verdieping teneinde deze ruimte volledig toegankelijk te maken. De bibliotheekruimte werd onderverdeeld in diverse ruimten gesitueerd rondom een met glas overdekte binnenstraat. Volgens een zeer overzichtelijke inplanting werden pubers -

jeugd - adolescenten - volwassen evenals studie- en ontspanningsruimte verdeeld tussen de boekenrekken. Teneinde deze ruimte zo open (en toezichtelijk) mogelijk te maken werden de steunen tot een minimum beperkt. Op de diverse overige niveaus werden vergaderzalen voorzien welke zo nodig kunnen ingedeeld worden tot kleinere ruimten d.m.v. schuifwanden. Teneinde het volledige gebouw optimaal transparant te maken werden de wanden tussen inkomhal en de achtergelegen wanden voorzien van grote openingen in glastegels.

Design : De grote transparantie van het gebouw werd gerealiseerd d.m.v. vooruitstrevende constructietoepassingen op het gebied van stabiliteitberekeningen, metaal en glaswerken. Dit werd in de gevel visueel geaccentueerd in de raamconstructie, windverbanden, trapoplossingen en open terrassen.

Oppervlakte : 525 m²

Toezichthoudende autoriteit: Orde van Architecten - Provinciale Raad Vlaams-Brabant
Gedragscode: Reglement van 16 december 1983 van beroepsplichten